Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /var/www/vhosts/henkmarinus.nl/httpdocs/onderhoudrestauratie.php on line 21

Warning: mysqli_fetch_all() expects parameter 1 to be mysqli_result, null given in /var/www/vhosts/henkmarinus.nl/httpdocs/onderhoudrestauratie.php on line 22

Het onderhoud van een piano

Uw piano is een instrument dat onderhoud nodig heeft. Men vraagt ons tijdens het uitvoeren van een service beurt wel eens of het nodig is de piano twee keer per jaar te laten stemmen? Deze vraag ontstaat, omdat de piano in de oren van de pianist(e) zeer stabiel blijft. Ons antwoord op deze vraag is: de piano blijft zo stabiel omdat hij regelmatig gestemd wordt! Daarnaast wordt de levensduur van een piano of vleugel in belangrijke mate bepaald door de omgeving waarin het instrument zich bevindt.
Pianospeciaalzaak Marinus zet één en ander voor u op een rij om u te helpen uw instrument in een optimale staat te houden.

Plaatsing

De meest gunstigste plek voor een piano of vleugel is zover mogelijk verwijderd van een stralingsbron, niet in de zon en het liefst tegen een binnenmuur. Dit laatste geldt vooral bij oude piano's en oudere huizen. Wij letten er bij de plaatsing tevens op dat een piano goede steun op de vloer heeft, dit ter voorkoming van het kromtrekken van het instrument.

Techniek

"Zelfs wanneer uw instrument in een ideale omgeving staat, zal het door vocht­ c.q. temperatuurschommelingen ontstemmen. Afhankelijk van het gebruik, zal een piano of vleugel daarom minimaal twee keer per jaar vakkundig gestemd moeten worden. Het is bovendien aan te bevelen om het mechaniek eens in de twee tot vijf jaar opnieuw af te laten stellen (afreguleren), om een regelmatige aanslag en speelaard te kunnen garanderen."(bron: NPMB)

De zangbodem van de piano, ook wel klankbord genoemd, is gemaakt van massief kwartiers gezaagd sparrehout met een dikte van 6 – 8mm, en heeft een bepaalde welving (denk aan het bovenblad van een viool). Deze welving neemt toe bij een stijgende luchtvochtigheid, de zangbodem gaat 'boller' staan; bij een dalende luchtvochtigheid neemt de welving af, de zangbodem gaat 'vlakker' staan. Over deze welving is de besnaring met een trekkracht van 15.000 à 18.000 kilo bespannen! De natuurlijke werking van de zangbodem (uitzetten en krimpen) wordt door deze grote spanning tegengewerkt. Wanneer er door de stemmer niet tijdig correcties worden toegepast, is de kans groot dat de welving vervormt! Het gevolg hiervan is dat de piano, ook wanneer het instrument naderhand gestemd wordt, dode gebieden heeft, d.w.z. registers waarin de piano 'mat' klinkt. De klank van de piano zal langzamerhand achteruit gaan, iets wat regelmatig door musici en pianostemmers wordt geconstateerd. Men kan deze blijvende schade aan de piano voorkomen, door het instrument regelmatig te laten stemmen. Denk aan een frequentie van 2 tot 4 keer per jaar in verband met de schommelingen in de luchtvochtigheid ten gevolge van de jaarlijkse seizoenswisselingen.

Luchtvochtigheid

Hout en vilt, twee uitermate belangrijke materialen in het instrument, zijn zeer gevoelig voor veranderingen in de temperatuur en de luchtvochtigheid.

...vooral tijdens vorstperioden in combinatie met een oostelijke wind is het erg uitkijken geblazen...

De luchtvochtigheid kan worden gemeten met een hygrometer. Het beste voldoet een digitale hygrometer. Hang de hygrometer op een hoogte van ongeveer 150cm in de buurt van de piano of vleugel. De luchtvochtigheid moet liggen tussen 50% tot 70%, maar mag vooral niet teveel schommelen. Is het te droog, meestal tijdens het stookseizoen en vooral wanneer het begint te vriezen, dan kunt u werken met een bevochtigingsapparaat, een hydroceel of weckflessen met opgerolde kranten. Dit laatste werkt echter maar zeer plaatselijk. Is het te vochtig, dan kan een ontvochtiginsapparaat of een verwarmingselement uitkomst bieden. U kunt bij showroom accessoires kijken voor meer informatie over luchtbevochtigers.

Restauratie

Ook in het leven van een piano of een vleugel komt, ondanks alle goede zorg en onderhoud, het stadium van verval. Gelukkig is er vrijwel altijd herstel mogelijk van uw piano of vleugel. Uitgebreide restauratie of zelfs vervanging van bepaalde onderdelen behoort bij ons tot de mogelijkheden om het muzikale leven van uw kostbare instrument te verlengen.
Nieuwe snaren worden aan nieuwe stempennen zorgvuldig het nieuwe stemblok ingedreven. De zangbodem, de "ziel" van de piano, wordt gespied met klankhout van oude instrumenten, vilten worden vernieuwd en het instrument wordt met behulp van onze unieke checklist weer perfect gereguleerd. Het instrument is weer goed te stemmen, klinkt als 'vanouds' en begint aan een tweede leven.


Maar er is meer ...

Praktijkervaring heeft ons geleerd dat er veel piano's in den lande zijn "opgeknapt" in plaats van "gereviseerd". Wat dan volgt is een karakterloos geval. Jammer.... Hoewel? Uw piano verslechtert niet van de ene op de andere dag. Dit is meestal een proces van jaren, en wat ons dan ook opvalt is dat door vooraf goed te (kunnen) luisteren het originele karakter door ons vaak nog kan worden herkend. Wij (her)kennen het specifieke geluid, en de filosofie van de fabrikant. Met deze kennis zullen wij het karakter van uw piano of vleugel zo veel mogelijk terugbouwen.
Wanneer wij met uw instrument aan de slag gaan werken wij er dan ook zeer bewust aan om uw piano te herbouwen naar het originele instrument. Dit betekent dat wanneer wij een piano of vleugel van bijvoorbeeld het merk Seiler reviseren, de piano of vleugel na revisie ook als een Seiler klinkt.
Restauratie of (gedeeltelijke) herbouw gebeurt vanzelfsprekend na een uitvoerig vooroverleg met onze klanten. Ook het zogenaamde "Groot Onderhoud" kan eventueel in onze werkplaats plaatsvinden.

Wij proberen altijd een indicatie te geven van de tijd die nodig zal zijn voor de restauratie. Indien u nog vragen hebt of u wilt advies belt u dan met 0511-52 12 34. U kunt ook het formulier op de pagina contact invullen.