Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /var/www/vhosts/henkmarinus.nl/httpdocs/stemmen.php on line 25

Warning: mysqli_fetch_all() expects parameter 1 to be mysqli_result, null given in /var/www/vhosts/henkmarinus.nl/httpdocs/stemmen.php on line 26

Het stemmen

Met meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van stemmen vinden wij dat het pianostemmen meer is dan alleen de snaren op de juiste toonhoogte brengen. Waar het vooral om gaat is het instrument tot n geheel "smeden" dwz, er voor zorgen dat het instrument goed klinkt en in evenwicht met de omgeving is. Hier volgt een beknopte omschrijving van hetgeen u tijdens een reguliere stembeurt van ons kunt verwachten. Binnen ons bedrijf kunt u de keuze maken uit vier verschillende soorten stemmingen:

  • Werckmeister 1
  • Werckmeister 3
  • Middentoon Stemming
  • Evenredig verdeelde temperatuur stemming

Laatst genoemde stemming is de algemene standaard en wordt in vrijwel alle gevallen door ons toegepast.
Wat is de stemming met de evenredig verdeelde temperatuur? De basis theorie aangaande deze stemming luidt als volgt: een frequentie hoeveelheid, of aantal zwevingen welke overblijft wanneer je zuiver gestemde kwinten stapelt en die leidt tot de zg. wolfskwint wordt evenredig over de halftonen binnen het octaaf verdeeld. Het fenomeen van het niet uitkomen van deze stapeling noemt men "de komma van Pythagoras".

Een stukje geschiedenis

De Griekse wiskundige Pythagoras ontdekte de verhoudingen 2/5 3/5. Deze verhouding noemde hij kwart/kwint, de verhouding 1/3 2/3 noemde hij octaaf. De 16e eeuwse rekenkundige Zarlino ontwikkelde, rekening houdend met de harmonische boventonen, hierop de stemmingen. Omdat echter door de "komma" de halftonen niet evenredig waren verdeeld, legde deze stemmingen de componisten grote beperkingen op. Andreas Werckmeister (1691) was degene die als eerste het octaaf in twaalf gelijke toonafstanden verdeelde. Deze stemming werd als eerste op grote schaal toegepast door J.S.Bach in de werken "Das Wohltemperierte Klavier". Tot op de dag van vandaag word de stemming met de evenredig verdeelde temperatuur wereldwijd zowel op podia als in studios gebruikt.

Hoe gaan wij te werk?

Wij stemmen uw piano op A=440Hz. Dit is de internationale standaard en stelt u tevens in staat met CD's en/of andere instrumenten samen te spelen. Piano's gebouwd vr 1939 hebben vaak een constructie welke geschikt is voor een lagere frequentie. Ook wanneer uw piano 'op toon' is, worden de stempennen 'gezet' (lees vastgezet), dit om voortijdige ontstemming te voorkomen. Indien er tonen zijn, welke qua klank 'uit de toon' vallen, kunnen wij deze tonen op uw verzoek door middel van intonatie bijwerken.

De algehele klank kunnen wij veelal ook aan uw wensen aanpassen. Dit kunt u het beste vooraf aangeven. Voorts worden de afregulering en de pedalen gecontroleerd en, indien een weinig ontregeld, wordt een en ander bijgesteld. Mocht een algehele regulatie naar ons oordeel nodig zijn, dan zullen wij u dit zeker aangeven.

Ook akoestische factoren spelen een grote rol bij het stemmen van een piano of een vleugel. We noemen hierbij de resonantie frequenties, de dempings frequenties, de nagalm en het Broca fenomeem. Elementen waardoor wij een stemming als fijn of onprettig kunnen ervaren. Het hoeft dan ook geen betoog dat u voor de juiste concertstemming bij ons aan het goede adres bent!